Kamp Süresi

6 gün

Tarih

14 - 20 Temmuz 2024

Eğitmenler

5 eğitmen

1. İktisat Tarihi Çalıştayı

(Arkhe'ye geliş 14 Temmuz, Arkhe'den ayrılış 20 Temmuz)

Bir konuşmasında Martin Luther King Jr. “Biz tarihi yazanlar değiliz, tarihdir bizi yazan” der. Bugün ekonomide olup bitenleri daha iyi anlamanın daha önce olanları anlamaktan geçtiğini düşünerek, Arkhe Projesi içinde ilk iktisat tarihi çalıştayını düzenliyoruz. Kuramlar çerçevesinde, Türkiye ekonomisinin dünya içerisindeki yerini, yaşadığı sorunları ve bu sorunların bugüne yansımalarını tartışmak istiyoruz.

Pınar Ceylan, Tarihi Tüketim Çalışmaları alanının ortaya çıkışını ve temel problematiklerini erken moden Osmanlı İmparatorluğu bağlamında ele alıyor. Osmanlı tüketim çalışmalarının kaynakları, temel bulguları ve Osmanlı ekonomisi ve maddi kültürüne ilişkin bize sunduğu yeni bakış açılarını tartışıyor.

Seven Ağır, 19. yy'dan bugüne sanayileşme ve sanayisizleşme’yi tartışmaya açıyor. Dünya'da geç sanayileşen ülkelerin deneyimlerinden neler öğrenebileceğimiz, geç sanayileşmede devletin ve kurumların rolünü ve Türkiye'nin sanayileşme ve sanayisizleşme deneyiminde ana hatları, fırsatlar ve çıkmazları irdeliyor.

Ağır, yeşil büyüme ve küresel rekabet çağında ticaret savaşlarını yeniden düşünmek başlığı altında ise, merkantilizm neydi, ne değildi ve dünya'da ve Osmanlı'da iktisat politikasındaki 'korumacı' ve 'liberal' hatlar nasıl gelişti, sorularına dönüp, ölü iktisatçılardan neler öğrenebiliriz, diye soruyor.

Ulaş Karakoç ise, 20. yüzyıl boyunca Türkiye'de bölgesel ekonomiler başlığı altında, bugün gözlemlediğimiz bölgesel gelişmişlik farklarının tarihini ele alıyor. Neden Türkiye’de nüfus ve sermaye zamanla Marmara bölgesinde toplandı, bölgesel ekonomik eşitsizliklerin zamanla artması konusunda ekonomi teorisi neler söylüyor, ve etkili bölgesel ekonomi politikaları nasıl tasarlanabilir, sorularını tartışıyor.

 Mehmet Kuru ise İzmir ve Etrafındaki Dünya başlıklı seminerlerinde bizi 16. ve 17. yüzyıllara götürüyor. Kuru, İzmir ve Batı Anadolu'nun erken modern Akdeniz dünyasındaki yükselişini, piyasaların parasallaşma dinamikleri ve tarımsal üretimin çevresel faktörler etkisiyle dönüşümü ekseninde çok katmanlı bir süreç olarak inceliyor. 

Alpay Filiztekin ise, bugün herkesin gelişmenin olmazsa olmazı kabul ettiği eğitimin, Cumhuriyet tarihi boyunca bölgesel dağılımını Urfa’da Oxford var mıydı? başlığı altında inceliyor. Eğitimin kalkınmadaki rolü ve değişik ülke deneyimleri ile karşılaştırmalı olarak Cumhuriyet tarihi boyunca eğitim politikalarının değişik coğrafyalarda etkisini ele alıyor.

 

Organizatör:

Şerif Sayın serifsayin@yahoo.com

İçerik dışında başvuru ve kayıtla ilgili sorularınız için:

cigdemsahin@nesinkoyleri.org

 

 

Alpay Filiztekin

1 programı var

Ekonomi
Detaylar

Pınar Ceylan

1 programı var

Detaylar

Seven Ağır

1 programı var

Detaylar

Ulaş Karakoç

1 programı var

Ekonomi
Detaylar

Mehmet Kuru

1 programı var

Detaylar

Arkhé Kampüsü

Arkhé Projesi 2014 yılında Nesin Matematik Köyü’nde doğdu; yıllar içinde büyüyerek etkinlik yaptığı mekanlara sığamaz oldu ve 2019'da Matematik Köyü’nün hemen yanındaki bir zeytinliğe taşındı. Şimdi kendi arazimizde, şehrin gürültüsünden uzakta, çalışmak istediğimiz konulara odaklanabildiğimiz ve akademik özgürlüğün kısıtlanmadığı bağımsız bir mekanı kurduk; iyileştirmek ve güzelleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Doğa ile iç içe olan bu zeytinlikte, dersliklerinde uzman eğitmenlerin eşliğinde tartışabileceğimiz, Şirince'nin geleneksel mimarisi ve çevre ile uyumlu bir kampüs inşa ediyoruz. 

ULAŞIM:

OTOBÜSLE: Bulunduğunuz yerden Selçuk’a giden otobüs firmaları olabilir. Yoksa ve otobüsle İzmir’e geliyorsanız, İzmir garajından Selçuk’a minibüsler kalkıyor. Havalimanına da yakın olan Gaziemir’den kalkan/geçen Selçuk minibüsleri de var.

UÇAKLA: İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indikten sonra İZBAN veya HAVAŞ ile Selçuk'a varabilirsiniz. HAVAŞ'ın kalkış saatleri ve ücretleri için buraya tıklayın. (Selçuk'a giden HAVAŞ için Kuşadası otobüsüne binmeniz gerekiyor.)

TRENLE: Havaalanından veya İzmir'in diğer birçok bölgesinden Selçuk’a İZBAN ile de ulaşabilirsiniz. Tepeköy aktarma istasyonunda inip yine indiğiniz yerden kalkan Selçuk trenlerine aktarma yapmanız gerekecek. Sefer saatleri için buraya tıklayın. (Arama yaparken bineceğiniz istasyondan - Tepeköy seferlerine bakıp sonra Tepeköy - Selçuk seferine bakın.)

ÖZEL ARAÇLA: İzmir’e geldikten sonra İzmir-Aydın otoyoluna girerseniz yaklaşık 50 km sonra Torbalı gişelerine ulaşacaksınız. Buradan da yaklaşık 20 km sonra Selçuk gişelerine ulaşacaksınız. Selçuk’un girişindeki ilk kırmızı ışıklardan sola dönerseniz Şirince yoluna girmiş olacaksınız. (Şirince tabelasını da göreceksiniz.)

ŞİRİNCE'YE ULAŞIM: Selçuk’tan Şirince’ye ilk minibüs 7:00'de. Akşam 20.00'a kadar her 20 dakikada bir minibüs var. Selçuk’tan Şirince’ye taksiyle ulaşımın ücreti yaklaşık 150 lira. Şirince ile Arkhe arası 800 metre. Yol boyunca tabelalar var. Valizinizi yolun girişindeki Yorgo Restoran’a bırakırsanız 10 dakika yürüyerek Arkhe'ye varabilirsiniz. Biz valizinizi diğer katılımcılarınkiyle birlikte birkaç saat içinde Arkhe'ye getirmiş oluruz.